כפי שאולי כבר ידעתם, בריחת צרכים היא בעיה נפוצה באמת. כ-15 מיליון נשים אמריקאיות מתמודדות עם בריחת שתן. וכ-24% מהנשים מעל גיל 40 חוו בריחת צואה לפחות פעם אחת בשנה האחרונה.
אבל, רק בגלל שבריחת צרכים שכיחה לא מוריד את המבוכה בנושא. המחשבה על דליפה בלתי צפויה מלחיצה. בנוסף, מחקרים מראים כי מתח ובריחת צרכים שזורים זה בזה. אך האם לחץ, חרדה ובעיות בריאות נפשיות אחרות גורמות לבעיה זו? או שמא בריחת צרכים משפיעה לרעה על בריאותנו הנפשית? עם אחד מכל 5 מבוגרים אמריקאים, או 43.8 מיליון איש, שחווים בעיות נפשיות מדי שנה, אולי כדאי לכם להמשיך לקרוא כדי לגלות.
צריכים עזרה וקצרים בזמן? הנה השוואה מהירה:
השפעת המתח על השלפוחית
האם אי פעם אמרתם: “אני כל כך מפחד, יש סיכוי שאני משתין על עצמי.” ובכן, מתברר שיש מדע אמיתי מאחורי הביטוי הזה. כשאתם באמת מפחדים או חרדים, גופכם עובר למצב של “הילחם או ברח”. האדרנלין מעורר את הצורך שלכם להשתין.
לכן, בהחלט יש קשר בין המתרחש במוחכם (פחד, חרדה וכו’) לבין מה שעשוי לצאת משלפוחית השתן. חרדה ולחץ עלולים לגרום גם למתן שתן בתדירות גבוהה יותר.
השפעת המתח על העיכול
במצבי לחץ וחרדה, השרירים שגם שולטים על היכולת שלכם להחזיק שתן וצואה, לא עובדים באותה צורה. לחץ וחרדה עלולים לגרום לשלשולים ולכן אנו יודעים שהמעיים שלנו מושפעים ממתח.
כאשר מסתכלים גם על מחקרים על חולי בריחת צואה, הקשר בין בריאות המעי לבריאות הנפש ברור. כ- 60% מהחולים סובלים מהפרעת חרדה כללית. עוד 20% סובלים מדיכאון. זו חפיפה די משמעותית.
בריחת צרכים ובריאות נפשית
אז, חזרה לשאלת התרנגולת והביצה. גם חרדה וגם דיכאון נמצאו אצל חולים רבים עם בריחת צרכים. אך האם בריחת צרכים נגרמה מבעיות בריאות הנפש או שהבעיות בבריאות הנפש גרמו לבריחת צרכים?
מתברר שזה עניין דו כיווני כשמדובר בחרדה ובריחת צרכים. חרדה ובריחת צרכים קשורות זו לזו ומחמירות זו את זו. וחרדה היא גורם סיכון להתפתחות בריחת צרכים.
נראה כי הדבר נכון גם לגבי בעיות בריאות נפשיות אחרות, כמו דיכאון, המהווה גם גורם סיכון להתפתחות בריחת צרכים. מספר מחקרים קישרו דיכאון לבריחת צרכים בקרב נשים במיוחד. כמו כן, אנשים הסובלים מהפרעות ברצפת האגן (בריחת שתן היא סוג אחד של הפרעת רצפת אגן) הם בעלי סיכוי גבוה פי שלושה לחוות דיכאון בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
החרדה אפילו מרימה את ראשה כשאתם מתחילים לדבר על שלפוחית השתן. על פי מחקר אחד, 48% מהחולים עם יתר שלפוחית השתן מציגים תסמיני חרדה. בנוסף, על פי אותו מחקר, כ- 24% מחולי שלפוחית שתן רגיזה סובלים מחרדה בינונית עד קשה.
אמנם חרדה ובריחת צרכים לא צריכות ללכת ביחד, אך קל לראות כיצד בריחת צרכים עלולה לגרום לחרדה – אולי אפילו יותר חרדה ממה שהתחלתם איתה.
מה אתם יכולים לעשות
קל למישהו מבחוץ לומר לכם לא לדאוג, נכון? עם זאת, זה בהחלט אחד מאותם דברים שקל לומר מאשר לעשות. אם יש לכם חרדה או דיכאון משמעותיים, אנא התקשרו לרופא שלכם. ישנם דברים שתוכלו לעשות כדי לעזור לכם לדאוג פחות ולקוות גם להפחית את הדליפות.
אפשרות אחת היא להשתמש במוצרי ספיגה, כגון חיתולים למבוגרים או תחתוני ספיגה, כך שהאדם היחיד שיודע שהייתה דליפה הוא אתם. אל תשכחו לנסות גם פילאטיס ותרגילי קיגל או לבצע שינויים תזונתיים כדי לראות אם זה עוזר גם לבריחת הצרכים או ללחץ. בין אם הלחץ שלכם הוא הסימפטום ובין אם הוא הגורם, השליטה בו יכולה לעזור לא משנה באיזה מצב אתם נמצאים.